HIGIJENA

UČIMO O HIGIJENI TIJELA DJEČJEM VRTIĆU

 

Higijena je pola zdravlja, rečenica koju roditelji ponavljaju djeci već o najranije dobi,a da često i sami ne znaju objasniti zašto je tako.

Osobna higijena uključuje pranje ruku i lica, higijenu usne šupljine i zuba, higijena odjeće, obuće, životnog prostora. Također je važna i higijena namirnica.

Higijena je vrlo važna pogotovo pranje ruku jer su ruke stalno izložene različitim mikroorganizmima, te prljavim rukama možemo zaraziti sebe ,ali i sve koji su s nama u kontaktu.

No ipak sa higijenom ne treba pretjerivati.  Nedostatak ranog izlaganja infektivnim agensima u djetinjstvu u odrasloj dobi povećavaju sklonost alergijama.

Time se sprječava da tijelo razvije odgovarajuće alergene i autoimune odgovore, ali i oduzimanje djetetu mogućnost stjecanja novih iskustava, te negiranje  prolaza kroz fazu koja je nužna za stjecanje samostalnosti i povjerenja prema svijetu.

Dijete će higijenske navike lakše steći ako mu roditelji budu trajan primjer.

Pranje zubi

Higijena zubi je jedan od najvažnijih načina kako se čuva njihovo zdravlje. Zubi se zato peru  svaki dan najmanje dva puta, a bilo bi dobro i poslije svakog slatkog obroka.

U početku ,kada zubići tek niknu higijenu će činiti roditelji, a zatim polako i dijete samo.

Četkice za zube je potrebno mijenjati svaka 2-3 mjeseca ili po potrebi i češće.

Rezanje noktića i čišćenje uši

Redovito podrezivanje noktića uz sto je higijenski sprječava i ozljeđivanje, kako sebe tako i drugih.

Ispod noktića se skuplja prljavština, time i bakterije pa je vrlo važno održavati ih kratkima. Za to je također potrebna strpljivost, nježnost i puno razgovora.

 Važno je da vaše dijete u svom domu i vrtiću ima čiste i obrezane noktiće.

 

Kupanje i pranje kose

Mališani se baš ne vole kupati i prati kosu.

Najčešće zbog toga što im sapunica i voda uđu u oči prilikom kupanja pa im to stvara nelagodu.

Nije potrebno kupati djecu svaki dan, ali kupanje intimnih dijelova tijela i nogu je itekako važno.

Koristite šampone i kupke koje ne nadražuju oči, te kupanje uljepšajte nekom igrom. Obratite pažnju na pojavu tjemenica. Tjemenica ili stručno seboreični dermatitis kod djece se javlja u obliku smeđih ljuskica odnosno naslaga koje se pojavljuju na glavi, a mogu se dalje širiti prema ušima, licu i na pregibnim dijelovima tijela npr.ruku ili na pelenskoj regiji. Nakupine i tvrdokorne ljuske na vlasištu i drugim dijelovima tijela potrebno je redovito uklanjati upravo zbog mogućeg razvoja neugodnih infekcija. Sam postupak uklanjanja tjemenice u pravilu nije prezahtjevan i izgleda ovako;

  • Prije šamponiranja mjesta zahvaćena tjemenicom omekšajte bademovim ili maslinovim uljem
  • Za pranje vlasišta koristite blage šampone bez sapuna
  • Nanesite šampon i nježno masirajte te ostavite da djeluje par minuta
  • Za masažu i uklanjanje tjemenice koristite četke za bebe. Isperite toplom vodom i nježno osušite ručnikom.

Na mjestima gdje postoji rizik od infekcije tjemenicu je potrebno tretirati svakodnevno, a u blažim slučajevima dovoljno je šamponirati vlasište svako drugi ili treći dan. Prilikom tretiranja tjemenice to činite nježno i ne na silu kako se stanje ne bi pogoršalo i izazvale dodatne iritacije.

Na pregibima ruku i pazuha javljaju se kao vlažne iritacije koje se često inficiraju i vrlo su bolne i svrbe.

Tjemenica se prepoznaje kao crveno žarište s ljuskicama koje je nužno odstraniti. Pritom se misli na nježno odstranjivanje sloja naslaga koje treba biti redovito i temeljito. U fazi pojačanog lučenja žlijezda i nepravilnog tretmana naslage mogu biti deblje i širiti se prema drugim dijelovima tijela.

 

Pranje spolnih organa

Higijena djevojčica i dječaka se razlikuje. Važno je djevojčicama napomenuti i kako se prati, brisati ručnikom ili brisati nakon obavljanja nužde.

Potezi uvijek trebaju ići od spolovila prema anusu i nikada u suprotnom smjeru jer bakterije iz crijeva ne bi se trebale prenijeti do spolovila.

Kod dječaka je važno od prvog dana prati spolovilo vodom te povremeno pokušati pomaknuti kožicu sa glavića. Naime ispod kožice se mogu nagomilati bakterije i uzrokovati infekciju, stoga je važno provjeravati je li dijete to radi pravilno.