HIGIJENA NOKTIJU

Poštovani roditelji!
 
Zbog suzbijanja bolesti koje se prenose dodirom, ogrebotinama i sl.  pišem  nekoliko savjeta. 
Jasno da se ručice Vaše djece zamažu tokom igre, aktivnosti, objeda… Zato su tu odgojitelji da pomognu ili ako dijete još ne može samostalno oprati prljavštinu, tu je odgojitelj koji će to učiniti za njega. 
Problem se javlja kada su noktići predugački i nema načina da ih se očisti, osim rezanjem, redovitim podrezivanjem, koje  (sigurna sam da postoji otpor djeteta) roditelji podrezuju i oblikuju u svojim domovima. 
Ukoliko dijete pruža otpor, predlažem da se to učini za vrijeme statične igre, oduzimanjem pažnje nekim predmetom, radnjom… Ne smijemo zaboraviti kako predugački noktići mogu dovesti i do ozljeđivanja drugog djeteta, što stvara otvoren ulaz  (ogrebotina) infekciji. 
Sigurna sam da ćete pregledati noktiće Vaše djece, kako bi izbjegli gore navedeno.
Zahvaljujem na razumijevanju. Sve činimo za zajedničku dobrobit djece. 
Srdačan pozdrav! 
 
                                                                                                             SAVJETI
 

1. Režite djetetu nokte dok spava
Pričekajte da dijete padne u duboki san i zatim mu na miru odrežite noktiće. Kod uspavanih beba to je vrlo lako napraviti, ali vrijedi i za malu djecu, samo prvo budite sigurni da čvrsto spavaju – osluhnite diše li dijete duboko. To može biti i 15 minuta nakon što je dijete zaspalo.

2. Okupirajte djetetovu pažnju nečim drugim

Koje škarice? Vidi ovaj toranj od kocki! Kao i u mnogim drugim situacijama s malom djecom odvraćanje pažnje često je rješenje. Okupirajte ga s omiljenom igračkom, pjevajte mu ili upotrijebite neku sličnu metodu. Odrežite djetetu nokte što brže možete jer mališanu neće trebati puno vremena da shvati da mu vi držite jednu ruku ili nogu.

3. Režite djetetu noktiće dok je u kadi
Dobro je poznato da voda omekšava nokte, zbog čega ih je lakše odrezati. Olakšati si možete i tako da ih režete pod vodom koja će prigušiti zvuk škarica, a dobar je trik i kod djece kojoj smeta sami osjećaj kada im se režu nokti. Najbolje vrijeme za rezanje noktića može biti i odmah nakon kupanja kada su nokti i dalje dovoljno mekani, a dijete opušteno poslije fine, tople kupke.

4. Pitajte za pomoć
Zamolite svog partnera, člana obitelji, prijateljicu ili bilo koju drugu osobu u koju imate povjerenja da vam pomogne – i nemojte se ustručavati tražiti pomoć! Primjerice, jedna osoba može dijete držati i okupirati ga s nečim, dok mu vi režete nokte. To vam itekako može olakšati posao.

5. Pokažite djetetu na sebi da rezanje noktiju ne boli
Neka dijete vas gleda dok režete svoje nokte ili čak pustite dijete da vam odreže nokte, polako i uz vašu punu pozornost.

 

Anamarija Novačić Cindrić mag.med.techn.