HERPANGINA

 

Herpangina je virusna bolest koja uzrokuje visoku temperaturu i ranice u ustima i grlu poput mjehurića. Bolest je zarazna i brzo se širi među djecom u vrtićima i školskim sredinama gdje su djeca blizu jedna drugoj. Herpangina je slična bolesti ruku, stopala i usta.

 

Što je herpangina?

Herpangina je virusna infekcija koja se brzo širi među djecom koja su blizu jedno drugoga, posebno ako pohađaju vrtić ili školu. Infekcija uzrokuje visoku temperaturu i ranice u ustima koje mogu biti bolne. Herpangina je usko povezana s bolestima šaka, stopala i usta.

 

Koga pogađa herpangina?

Herpangina najčešće pogađa malu djecu i djecu mlađu od 10 godina, osobito djecu koja pohađaju vrtiće ili škole gdje su u interakciji s drugom djecom. Adolescenti i odrasli također mogu dobiti ovo stanje, ali je rjeđe. Novorođenčad, osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom i trudnice imaju veći rizik od dobivanja teškog oblika herpangine koji može biti opasan ili opasan po život.

 

Koliko je česta herpangina?

Herpangina je česta virusna infekcija koja se brzo širi u vrtićima i školama zbog međusobnog bliskog kontakta djece. Najčešći je u ljetnim i jesenskim mjesecima.

 

Koji su simptomi herpangine?

Simptomi se razlikuju za svaku osobu kojoj je dijagnosticirana herpangina i variraju u težini. Simptomi herpangine uključuju:

 1. Vrućica
 2. Glavobolja
 3. Gubitak apetita
 4. Grlobolja
 5. Ranice ili mjehurići (čirevi) u ustima i grlu

Što uzrokuje herpanginu?

Vrlo zarazni coxsackievirusi i enterovirusi uzrokuju herpanginu. Ovi virusi uključuju:

 • Coxsackie virusi A i B.
 • Echovirus.
 • Enterovirus 71.

Je li herpangina zarazna?

Da. Virusi koji uzrokuju herpanginu izuzetno su zarazni i dugo vremena preživljavaju u okolini izvan tijela. Virus se lako širi putem:

 • Bliski kontakt s nekim tko ima virus.
 • Izdisanje malih, mokrih čestica (respiratornih kapljica).
 • Izravan kontakt s tjelesnim tekućinama (slina ili sluz) ili fekalnom tvari (kaka ili mokraća).

Razdoblje inkubacije (vrijeme između izlaganja virusu i razvoja simptoma) za herpanginu je tri do pet dana. Tijekom tog vremena možete širiti virus, čak i ako ne pokazujete simptome (širenje virusa) i vjerojatno ćete biti zarazni tri do osam tjedana nakon perioda inkubacije. Najzarazniji ste tijekom prva dva tjedna virusa. Virus se i dalje može širiti čak i nakon što simptomi nestanu.

Pravilno pranje ruku i dobra higijena pomažu u zaustavljanju širenja virusa koji uzrokuju herpanginu.

Kako se dijagnosticira herpangina?

Liječnik vašeg djeteta će vam postaviti pitanja o simptomima i povijesti bolesti, nakon čega će uslijediti fizički pregled kako bi se potvrdila dijagnoza. Testovi obično nisu potrebni, budući da su ranice koje nastaju kao posljedica virusa jedinstvene za one s herpanginom i dovoljan je fizički pregled.

Kako se liječi herpangina?

Liječenje ublažava simptome stanja jer su antibiotici ili antivirusni lijekovi neučinkoviti u liječenju herpangine. Stanje obično nestaje nakon tjedan dana. Liječenje herpangine uključuje:

 • Acetaminophen ili ibuprofen za vrućicu.
 • Pijte puno tekućine kako biste izbjegli dehidraciju.
 • Izbjegavajte hranu ili piće koji mogu iritirati rane u ustima ili grlu poput toplih napitaka, kisele, začinjene ili slane hrane.
 • Koristite lokalne anestetike za rane u ustima i grlu.
 • Isperite djetetovu usta nakon jela slanom vodom.

Dok je vaše dijete bolesno, pobrinite se da se odmara u dobro prozračenoj prostoriji kako bi se smanjio broj zaraznih virusnih čestica od lijepljenja na površine, predmete i prijenosa na druge članove vaše obitelji.

Što moje dijete treba jesti ako ima herpanginu?

Usta vašeg djeteta bit će bolna zbog ranica i mjehurića u ustima i grlu. Zbog toga mogu izgubiti apetit zbog boli. Važno je djetetu osigurati dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. Hrana i piće koje vaše dijete može imati nakon dijagnoze herpangine uključuje:

 • Hladni mliječni proizvodi (mlijeko).
 • Pića s elektrolitima.
 • Sladoled ili sladoled.
 • Mekana, blaga hrana.
 • Voda.

Izbjegavajte hranu koja je slana, začinjena, pržena, vruća ili kisela poput soka od naranče i čipsa.

Koliko dugo traje herpangina?

Herpangina obično nestaje nakon tjedan do 10 dana. Ako se vašem djetetu ne bude bolje nakon 10 dana, posjetite svog liječnika.

Iako vaše dijete možda neće pokazivati simptome, još uvijek može biti zarazno tri do osam tjedana nakon što dobije virus.

Ako vaše dijete dobije herpanginu i oporavi se od nje, izgradit će prirodni imunitet na virus. To će smanjiti rizik od ponovnog dobivanja virusa, ali ne znači da ga više nikada neće dobiti. Vaše dijete još uvijek može dobiti druge sojeve virusa koji postoje.

 

PREVENCIJA

Kako mogu spriječiti širenje herpangine?

Možete spriječiti širenje virusa kao što je herpangina na sljedeći način:

 • Prakticiranje dobre higijene redovitim pranjem ruku sapunom i vodom. Virus se može izlučiti stolicom.
 • Dezinfekcija i dezinfekcija površina i predmeta koji se jako dodiruju.
 • Pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kihanja, a zatim odmah pranje ruku.
 • Ostanite kod kuće ako se vaše dijete osjeća bolesno.

 

IZGLEDI/PROGNOZE

Što mogu očekivati ako moje dijete ima herpanginu?

Većina djece s herpanginom osjećat će se bolje unutar tjedan do 10 dana. Tijekom bolesti, vaše će dijete vjerojatno doživjeti simptome koji će uzrokovati nelagodu i bol, poput vrućice, grlobolje i poteškoća s jelom i pićem. Iako vaše dijete možda nije raspoloženo za jelo ili piće, ostanite redoviti s mekim i blagim obrocima i neka pije puno tekućine kako biste izbjegli dehidraciju.

Vaše dijete je zarazno i moglo bi prenijeti herpanginu na drugu djecu ili odrasle. Obavezno često perite svoje ruke i ruke djeteta te dezinficirajte površine koje često dodirujete, osobito nakon brige o djetetu, korištenja toaleta i prije pripreme obroka. Djeca se obično mogu vratiti u školu kada im nestane temperatura. Mogu sudjelovati u normalnim aktivnostima ako nemaju brojne otvorene žuljeve u ustima.

Herpangina može biti opasna i opasna po život u novorođenčadi, male djece i osoba s kompromitiranim imunološkim sustavom. Ako mislite da je vaše dijete dobilo virus i da ima oslabljen imunološki sustav, odmah posjetite svog liječnika.

 

ŽIVJETI SA…

Kako se brinuti za svoje dijete s herpanginom?

Vaše bi dijete moglo biti nervozno zbog svojih simptoma. Pobrinite se da djetetovu temperaturu liječite acetaminofenom ili ibuprofenom prema uputama svog liječnika.

Držite obroke po rasporedu i izbjegavajte kiselu, začinjenu, vruću ili slanu hranu i birajte obroke koji su mekani i blagi, koji neće nadražiti ranice u ustima ili grlu vašeg djeteta.

Vaše dijete može dehidrirati, ako ne pije zbog ranica u ustima. Pratite koliko tekućine vaše dijete pije i dajte mu napitke s elektrolitima, ako dijete ne pije dovoljno.

Kada bih trebao posjetiti svog liječnika?

Simptomi mogu uzrokovati da vaše dijete osjeća nelagodu i bol. Obratite se svom liječniku ako vaše dijete:

 • Ima visoku temperaturu.
 • Ne mogu jesti ni piti.
 • Ima ranice u ustima koje ne nestaju nakon tjedan dana.
 • Povraća ili ima proljev dulje od 24 sata.
 • Pokazuje znakove dehidracije (mokraća je tamna, osjećaj umora ili vrtoglavice, rjeđe mokrenje, suha usta).

Ako vaše dijete ima oslabljen imunološki sustav ili je mlađe od tri godine i dođe u kontakt s nekim tko ima herpanginu, odmah posjetite svog liječnika jer simptomi mogu biti opasni ili opasni po život.

Koja pitanja trebam postaviti svom liječniku?

 • Kada se moje dijete može vratiti u školu ili vrtić?
 • Kako da pomognem svom djetetu ako odbija jesti ili piti?
 • Kako mogu zaštititi i druge članove svoje obitelji od dobivanja virusa?

 

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Koja je razlika između herpangine i bolesti šaka, stopala i usta?

Herpangina i bolest šaka, stopala i usta uzrokovane su koksaki virusom. Razlika između ta dva stanja je u tome što herpangina uzrokuje ranice ili mjehuriće koji se stvaraju samo u ustima i grlu, a ranice od bolesti šaka, stopala i usta mogu nastati na rukama, stopalima i/ili unutar usta. Oba stanja su vrlo zarazna i često se šire u vrtićima i školama među djecom.

Zdravstvena voditeljica 

Anamarija Novačić Cindrić mag. med. techn.