IMPETIGO- MEDENE KRASTE

Impetigo, poznat i kao medene kraste, je česta bakterijska infekcija kože kod djece, iako se može javiti i kod odraslih osoba.

Osip nastao zbog  impetiga, se obično javlja u obliku grupiranih ranica. Premda obično ne izaziva veće probleme, ranice koje izaziva impetigo djeluju ružno. Ukoliko se na vrijeme ne krene s liječenjem, ranice mogu dovesti do trajnog oštećenja i mnogo ozbiljnijih komplikacija.

Što je impetigo?

Impetigo je bakterijska infekcija kože. Izazivaju je dva različita tipa bakterija: streptokok ili stafilokok. Obično ove bakterije napadaju kožu koja je oštećena posjekotinama, ogrebotinama, ujedima, ekcemom ili drugim kožnim oboljenjima. Međutim, impetigo  se može javiti i na zdravoj koži.

Kako se prenosi impetigo ?

Ovo oboljenje je izuzetno zarazno i lako se prenosi, bilo fizičkim kontaktom bilo zaraženim predmetima (zajednički ručnik, posteljina i odjeća). To je jedan od razloga zašto se impetigo često javlja kod djece – lako se prenosi u grupama djeca se zaraze u vrtiću ili školi. Međutim, odrasli se isto tako mogu zaraziti ako dođu u kontakt sa osobom koja ima impetigo.

Vrste impetiga

Budući da impetigo izazivaju dvije vrste bakterija, postoje i dvije vrste infekcija. Simptomi impetiga se razlikuju od vrste infekcije.

 

Sitnovezikulozni impetigo (nebulozni impetigo) – ovo je najčešći oblik impetiga i javlja se u najvećem broju slučajeva. Simptomi: pojava sitnih plikova (vezikula) koji brzo prelaze u gnojne prištiće(pustule). Oni  brzo pucaju i formiraju krastu boje meda.

Bulozni impetigo – se rjeđe javlja, a karakterizira ga pojava velikih plikova ispunjenih tekućinom koja mijenja boju od žućkaste do tamnije. Ponekad se javlja i gnoj. Nakon pucanja plika se formira žućkasto-smeđa krasta iz koje curi tekućina. Ovaj tip impetiga je obično bezbolan.

Znaci i simptomi impetiga

Simptomi impetiga su brojni i tipični za ovu infekciju. Premda se  impetigo može pojaviti na bilo kom dijelu tijela, najčešće zahvaća površine kože na licu, naročito oko nosa i usta.

Kod obje vrste infekcija neki simptomi su isti:

osip

ranice

plikovi

otečene žljezde

svrab ili nadraženost kože

Kod češćeg oblika impetiga, nebuloznog, infekcija obično počinje s malim crvenim ranicama koje izrazito liče na ujed insekta. Ove ranice brzo prerastaju u gnojnice ispunjene žutom tečnošću. Kada gnojnice puknu, formiraju se kraste koje na kraju prolaze. Premda je impetigo uglavnom bezbolan, ove ranice mogu da svrbe i ponekad su praćene temperaturom.

 

Kod nešto rjeđeg buloznog impetiga, formiraju se veliki plikovi ispunjeni gnojem, često na rukama, nogama ili leđima. I ovi plikovi pucaju i formiraju žutu krastu prije zarastanja. I u ovom slučaju mogu se javiti svrab i temperatura. Impetigo može svrbiti, a oboljeli često prijavljuju i osjećaj pečenja i žarenja.

 

Uzroci impetiga

Bolest impetigo nastaje kada bakterije inficiraju kožu. Premda je uzrok impetiga samo jedan, postoje brojni faktori koji povećavaju šanse za nastanak infekcije. Izvor zaraze može biti i kontaminirana voda u kojoj se osoba kupa (primjerice, zagađeno more ili zagađena bazenska voda). Infekcija kože počinje obično 4-10 dana nakon što je bakterija došla u kontakt s kožom.

 

Evo nekih od najčešćih faktora koji utiču na pojavu impetiga:

posjekotine, ogrebotine i ispucala koža

osipi (tj. Osip od otrovnog bršljana), ekcem i druga stanja koja iritiraju kožu

alergije ili bilo šta što dovodi do upale kože

fizički kontakt sa osobom koja boluje od impetiga

korištenje zajedničke posteljine, odjeće, ručnika, igračaka i drugih predmeta

ujedi insekata

Impetigo bolest može se pojaviti i na koži koja je naizgled zdrava, bez uočljivog uzroka. Bakteriju možete dobiti od brojnih neočekivanih izvora.

 

Impetigo liječenje – terapija

Srećom, postoje metode za liječenje impetiga koji vrlo brzo djeluju.

Najvažnije od svega je da se javite liječniku ako mislite da su kod vas prisutni znaci ili simptomi impetiga. Ukoliko se ne počne liječenje i ne primijeni prava terapija, impetigo može izazvati trajno oštećenje i pigmentaciju kože. Osim toga, u rijetkim slučajevima može dovesti do oštećenja bubrega pa je zato najbolje da se odmah javite liječniku da biste izbjegli bilo kakav rizik. U liječenju impetiga obično je dovoljna lokalna terapija antibiotikom u formi masti ili kreme. Lijek izbora je mupirocin mast koja se primjenjuje 2-3 puta dnevno kroz 7-10 dana. Također se primjenjuje fucidinska kiselina.

 

Preporuka je prije antibiotske masti oprati zahvaćeno područje. Moguće nanijeti i antiseptik u spreju.

 

Kraste ne trgati već ih razmočiti oblozima fiziološke otopine. Preporuka: Na deblji sloj sterilne gaze nanijeti fiziološku otopinu, ostaviti 3-5 minuta na zahvaćenom području. Nježno posušiti i nanijeti antibiotsku mast.

 

Učinak lokalne terapije se primjećuje već za 1-2 dana, ali je potrebna primjena barem 7-10 dana.

 

Ukoliko se infekcija proširila na veću površinu kože, ukoliko se radi o malom djetetu, osobi oslabljenog imuniteta ili osoba ne reagira na lokalnu terapiju, u dogovoru s liječnikom uvest će se sistemska antibiotska terapija, obično peroralna (sirup ili tablete).

 

Ukoliko impetigo zahvati veću površinu kože uz antibiotsku terapiju od pomoći može biti i primjena antiseptičkih kupki.

 

Bez liječenja osoba je zarazna tijekom cijelog trajanja bolesti. Po uvođenju terapije osoba obično prestaje biti zarazna 24 do 48 sati nakon početka liječenja.

Međutim, postoje i prirodni i kućni tretmani koje možete da koristite u slučaju impetiga.

Higijena

Je li je impetigo zarazan? Da, ali postoje neke radnje koje možemo da poduzeti i spriječiti širenje zaraze. Impetigo može dobiti  svatko, međutim, kada se pojavi, pravilna higijena pomaže sprečavanju širenja infekcije. Zahvaćene površine nježno operite toplom vodom i sapunom. Isto tako, često perite ruke, posteljinu, ručnike i sav ostali materijal putem koga se infekcija može prenesti. Izbjegavajte dodirivanje ili češkanje lica.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je antibakterijsko, ujedno i  jedan od najdjelotvornijih lijekova za bakterijske infekcije svih vrsta. Nanesite ga tek nakon što malu količinu ovog ulja razblažite nekim uljem koje je prirodni ovlaživač. Mješavina nekoliko kapi ulja čajevca i arganovog ulja nanesena na površinu zahvaćenu impetigom, pomoći će da se izliječi  infekcija. Dobro se raspitajte o količini ulja čajevca koju smijete koristiti jer prevelika doza može biti opasna.

 

Impetigo se često javlja kod djece, mada je moguće da ovu kožnu infekciju dobijete i kao odrasla osoba. Srećom, postoje brojni lijekovi koji sprečavaju pogoršanje ovog oboljenja kože, kao i širenje infekcije na obitelj i prijatelje. Higijena, ishrana i prirodni lijekovi, kada se koriste zajedno, mogu izliječiti osip, posebno kod odraslih i prevenirati da se ponovo pojavi.

 Ukoliko je dijete zaraženo, preporučuje se pošteda od kolektiva dok terapija ne počne djelovati.