Arhiva skupina Cvjetići

2022./2023.

Cvjetići su mlađa vrtićka skupina.

Skupinu polazi 12 djevojčica i 7 dječaka.

Cvjetiće vode odgojiteljice Matea Galić Francetić i

Tatjana Salopek Pintar

 

 

Cvjetići smo maleni,

veseli i šareni.

Igra nam je super stvar

pa smo u akciji cijeli dan.

Prijateljstvo gradimo

i uvijek nešto novo stvaramo.

 

Kako se Cvjetići igraju i stvaraju pogledajte u našoj galeriji aktivnosti…

 

Jesen u Cvjetićima

 

 

 

 

 

 

Skupinu čine 9 djevojčica i 5 dječaka

Djeca u dobi od 2 do 3,5 godine života

Odgojitelji: Tatjana Salopek Pintar i Iva Bogdanović

 

U Cvjetićima našim

svaki dan je živo

jer znatiželjno istražujemo

vrtićko „štivo“.

Ono nas uči

kako se nešto gradi,

kako se prijatelj tješi,

kako se ruke peru

i kako od zagrljaja

postaješ sve veći.

Tu ima još mnogo stvari

koje otkriti moramo

pa svaki dan svojom igrom

naš svijet u šareno bojamo.

U tome nam pomažu

tete Iva i Tanja

pa lijepo napredujemo

u samostalnosti i igri

svakoga dana.

(Tatjana Salopek Pintar)

 

Fotogalerija skupine:

 

Mi smo predškolska skupina „Cvjetići“. Najstariji smo u vrtiću. Uskoro ćemo vrtiću reći „doviđenja“ i krenuti u školu.

U vrtiću učimo kroz igru i „učimo čineći“ zajedno s našim odgojiteljicama Tatjanom i Ivankom.

Sve ono što trebamo znati i što ćemo iz vrtića ponijeti u život najbolje opisuje američki pisac Robert Fulghum.

 

SVE ŠTO TREBAM ZNATI

NAUČIO SAM JOŠ U VRTIĆU

 

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću.

Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog školovanja, nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.

A evo što sam ondje naučio:

 

* Sve podijeli s drugima.

* Igraj pošteno.

* Ne tuci ljude.

* Svaku stvar vrati gdje si je našao.

* Počisti za sobom.

* Ne uzimaj što nije tvoje.

* Kad nekoga povrijediš, ispričaj se.

* Peri ruke prije jela.

* Pusti vodu u zahod.

* Voće i povrće je zdravo.

* Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega po malo.

* Svakog poslijepodneva odspavaj.

* Kad izađeš u svijet, budi oprezan, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svog prijatelja.

* Ne zaboravi da čudo postoji: sjeti se one sjemenke u plastičnoj čašici – korijen je krenuo u dubinu, stapka u visinu, nitko ne zna zašto i kako. Tako je i s nama.

Sve što trebamo znati sadržano je negdje u ovom popisu.

I zlatno pravilo, i ljubav, i temeljna pravila higijene. Ekologija i politika, ravnopravnost i zdrav život.

 

 

U predškolskoj skupini Cvjetići mnogim aktivnostima obilježili smo Tjedan zdravlja. Isti je pokrenut u sklopu projekta Živjeti zdravo kako bismo djecu osvijestili o važnosti brige o zdravlju od najranijeg djetinjstva i približili zdrave navike svakom djetetu.

Aktivnosti smo započeli u utorak temom tjelesne aktivnosti – USKOČIMO U UTORAK i to jutarnjom tjelovježbom, sastavljanjem i imenovanjem dijelova tijela i organa (uz model), tjelesnom aktivnosti – moje tijelo u pokretu uz istraživanje rada srca, mišića i vježbe istezanja, oblikovanjem ljudskog tijela od različitih predložaka te aktivnim boravkom na otvorenom – igre u šumici.

Najvažniji dan u obilježavanju ovog tjedna bila je SUPER ZDRAVA SRIJEDA.

Osmislili smo ga kao dan učenja o važnosti zdrave prehrane, koje namirnice su zdrave i potrebne našem tijelu kako bismo ostali zdravi.

Započeli smo s doručkom kao prvim najvažnijim obrokom u danu, igrom u „restoranu zdrave prehrane“, igrom slovima, izradi plakata – piramide zdrave prehrane, osmišljavanju i slaganju tanjura prema bojama – nutritivnoj vrijednosti, te likovnim izrazom – moj tanjur zdrave hrane.

Četvrtak je nosio naziv ČUVAJMO ČISTU VODU. Naglasak smo stavili na važnost vode za ljudsko zdravlje i prevenciju bolesti. U suradnji sa zdravstvenom voditeljicom ponovili smo važne stvari o pranju ruku, o dnevnoj potrebi organizma za vodom, o važnosti održavanja osobne higijene i čiste odjeće.

Zatim smo izrađivali aromatiziranu vodu od voća i povrća (naranča, limun i krastavac), radili razne pokuse s vodom (pliva- tone, mjerenje razine vode, voda i boja, pravljenje mjehurića…) i na kraju degustirali aromatiziranu vodu.

Zaključak je bio: bez vode ne možemo živjeti, važno je čuvati vodu u prirodi, vodu svakodnevno moramo piti kako bi naše tijelo bilo zdravo.

Na kraju tjedna „Pospani petak“ obilježili smo razgovorom i aktivnostima vezanima uz važnost opuštanja i odmora.

Za zdravlje, uz sve što smo naučili u tjednu, potreban je odmor. Dan smo proveli u mirnim igrama, uz instrumentalnu glazbu i vježbe opuštanja ( morska zvijezda, „ puhanje balona“, „ gašenje svijeće“).

 

 

Skupina: Cvjetići Pedagoška godina: 2019./2020. Broj upisane djece: 25 Dob djece: djeca u šestoj i sedmoj godini života Odgojiteljice skupine: Tatjana Salopek Pintar i Dijana Puškarić       SURADNJA S RODITELJIMA „Cvjetići“ se mogu pohvaliti novim interaktivnim kutićem za igru brojevima i slovima. Kutić je nastao u suradnji s roditeljima, Majdinim i Rokinim tatom, g. Vladimirom Sabljakom i g. Davidom Fabijanom, Obrtničkom i tehničkom školom Ogulin te podrškom ravnateljice našeg vrtića gđom. Ivankom Turković. Ovim putem zahvaljujemo svima njima, ali i svim roditeljima „Cvjetića“  na iznimno dobroj suradnji i podršci kojom učestalo doprinose odgojno obrazovnom radu naše skupine.

POSJED CONTESSA 17. prosinca 2019.g. zajedno sa „Sovicama“ posjetili smo bajkoviti posjed „Contessa“ u Draganiću. Bajka je započela dočekom kostimiranih animatorica na ulazu posjeda koje su djecu povele u svijet mašte…razgled posjeda, priče o princezama, prinčevima, dvorskim uzvanicima, kostimiranje, ples menuet, ručak na dvoru… i još puno, puno toga…

SVETI NIKOLA Nakon dočeka Svetog Nikole u vrtiću „Cvjetići„ su u školskoj dvorani pogledali predstavu „Upoznajmo Svetog Nikolu“ , ponovo se družili s njim, dobili još jedan poklon, a zatim se uputili u Hotel Frankopan… Sarina mama, gospođa Ivana Jelić povodom blagdana Svetog Nikole pozvala je „Cvjetiće“ u Hotel Frankopan na palačinke. Nakon srdačnog dočeka, smjestivši se u ugodnom ambijentu restorana hotela,  djeca su uživala u toplim klipićima, slasnim palačinkama, soku. Slike govore više od riječi… Zahvaljujemo Sarinoj mami na pozivu , toplom dočeku , obilju palačinki , ljubaznosti i strpljivosti u posluživanju malih, ali i velikih gostiju.

PREDSTAVA PETAR PAN Povodom rođendana vrtića „Cvjetići“ su izveli predstavu „Petar Pan“ koja je nastala u sklopu projekta pod nazivom Gusari. U ovoj predstavi svako dijete biralo je svoju ulogu, zajedno smo osmišljavali koreografiju, kostime, izrađivali scenu, rekvizite uz podršku i suradnju roditelja. Uvježbavanje predstave s uživanjem je prihvaćeno jer je doživljeno kao proigravanje omiljene priče. U dobrom raspoloženju ,kao mali  profesionalci prikazali su priču na svoj veseo, neobičan način…

IZLET U RIJEKU 06. studenog 2019.g. bili smo u Rijeci…Pogledali smo predstavu „Mali rakun“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split u Hrvatskom kulturnom centru na Sušaku, prošetali gradom uz rivu i posjetili Astronomski centar…

SMANJENJE RIZIKA OD KATASTROFA 28. listopada 2019.g. u sklopu programa SROK- Smanjenje rizika od katastrofa „Cvjetići“ su upoznali moguće opasnosti i nesreće, rad spašavatelja i žurnih službi  te naučili broj za žurne situacije – 112…

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE Svjetski dan štednje „Cvjetići“ su obilježili posjetom poslovnici Privredne banke Zagreb. Posjet je bio dogovoren u suradnji s roditeljem naše skupine, Karlovom mamom, gospođom Teom Poljak. Nakon podizanja listića na „redomatu“ djeca su u razgovoru s ljubaznom voditeljicom poslovnice, gospođom Anom Boban Perković saznala sve što ih zanima o štednji, čuvanju novca, brojanju novčanica, radu bankomata i sl. Upoznala su i radno mjesto osobnog bankara, Karlove mame. Svako dijete dobilo je prigodan poklon i slatkiše kojima su se počastili nakon povratka u vrtić.