Arhiva skupine Bubamare

U mlađu jasličku skupinu „ Bubamare“ je upisano 12 djece od 1,5.g. do 3.g. , 5 djevojčica i 7 dječaka.

Odgojiteljice : Irena Gašparović i Dijana Puškarić

BUBAMARE MI SMO MALENE ,

VESELE I CRVENE.

SVAKIM DANOM SVE STARIJE

I SAMOSTALNIJE.

A ŠTO RADIMO MI ?

NAŠ JEDINI POSAO JE IGRA…

Odgojiteljice: Irena Gašparović

Dijana Puškarić

 

Projekt „ Jesen “

S dolaskom jeseni u našoj skupini „Bubamare “ pokrenut je projekt „ Jesen“. Počela su razna pitanja koja su nas navela da detaljnije istražimo što se događa u jesen. Promatrali smo prirodu oko nas i svakodnevno uočavali promjene u biljnom i životinjskom svijetu. U suradnji s roditeljima sakupili smo raznovrsne jesenske plodove i prirodnine te formirali novi kutić koji smo nazvali „Kutić jesenskih plodova “ . Raznolikost prirodnog materijala bio je poticaj za razne istraživačke aktivnosti kroz koje su djeca naučila imenovati i prepoznavati različite plodove , klasificirati prema kriteriju pripadnosti , međusobno ih uspoređivati i vagati. Djeca su učila o važnosti voća i povrća te orašastih plodova u našoj svakodnevnoj prehrani. Kroz razgovore i prepričavanje dječjih doživljaja te slikovni materijal saznali smo koje su to aktivnosti kojima se ljudi bave u jesen.Prema mogućnostima i interesu svakog djeteta organizirali smo likovne aktivnosti , vježbe fine motorike i koordinacije oko-ruka , simboličku igru „Tržnice“ , izradili stolno-manipulativne igre. Čitali smo priče o jeseni, naučili jesenske stihove te pjevali pjesme uz pokret.

 

 

Pedagoške godine 2020./21. mješovita skupina Bubamare broji 21 dijete,11 dječaka i 10 djevojčica.

Odgojiteljice : Irena Gašparović i Dijana Puškarić

 

TJEDAN ZDRAVLJA U VRTIĆU

Skupina „Bubamare“ s veseljem se odazvala pozivu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za organiziranjem proslave Tjedna zdravlja u vrtiću , a sve u sklopu projekta „Živjeti zdravo“.

Cilj obilježavanja Tjedna zdravlja u vrtiću bio je razviti svijest o pravilnoj brizi za zdravlje od najranije dobi. Svaki dan smo tematski obilježili, a naglasak je bio na tjelesnim aktivnostima , pravilnoj prehrani ,važnosti vode za naše zdravlje te potrebe za odmorom i snom.

Aktivnosti smo započeli u utorak temom tjelesne aktivnosti-USKOČIMO U UTORAK.

U srijedu smo se bavili pravilnom prehranom uz slogan SUPER-ZDRAVA SRIJEDA.

U četvrtak smo se prisjetili važnosti vode za zdravlje i prevenciju bolesti – ČUVAJMO ČISTU VODU U ČETVRTAK.

PROBDIJMO POSPANI PETAK posljednji je dan ove proslave koji smo obilježili aktivnostima vezanim uz važnost opuštanja, sna i odmora.

Svima šaljemo jedan veliki pozdrav uz poruku „Živite zdravo“!

 

„Mi smo male bubamare, vesele i spremne za razne šale“. Ove pedagoške godine 2019./ 2020. startali smo kao nova mješovita skupina koja broji 22 djece. Kroz igru, priče, pjesme i ples te razne likovne i istraživačke aktivnosti uvijek u veselom i dobrom raspoloženju, paze na nas odgojiteljice Irena Gašparović i Anita Domitrović.

  Pedagoška godina 2018./2019. Bubamare mi smo male, uvijek vesele i razigrane. Ove godine smo starija predškolska skupina i brojimo 18 dječaka i 7 djevojčica. Kroz igru i pjesmu pripremamo se da postanemo pravi đaci prvaci, a u tome nam pomažu naše odgojiteljice Irena Gašparović i Anita Domitrović.   MALI MATURALAC“ Djeca skupine „Bubamare“sa svojim tetama Irenom i Anitom, otputovala su na dvodnevno putovanje u Primorsko – goransku županiju. Prvo odredište bila je tvrđava Nehaj u Senju, a nakon toga su se smjestili u karlovački Hostel Selce. Daljnje aktivnosti nastavile su se upoznavanjem mjesta, panoramskom vožnjom brodom „Mali Marino“i disco večeri. Drugi dan boravka posjetili su Crikvenicu i Aquarium gdje su razgledali brojne riblje vrste. Na povratku kući zaustavili su se u Fužinama gdje su također razgledali špilju Vrelo koja je djeci bila hladna, ali i čarobna. S novim doživljajima veseli i pomalo umorni vratili su se kući u zagrljaj svojim roditeljima.

ZELENA ČISTKA Djeca skupine „Bubamare“ uključila su se u akciju „Jedan dan za čisti okoliš“ s ciljem podizanja svijesti o odlaganju otpada. U našoj skupini sakupljali smo plastične boce koje smo odnijeli u Lidl te dobili povratnu naknadu (novac). Djeca su bila zadovoljna jer smo u zamjenu za plastične boce kupili slatkiše i počastili se. Akcija se nastavila i drugi dan čišćenjem „šumice“ u kojoj djeca provode aktivnosti na otvorenom.

KREATIVNE RADIONICE S RODITELJIMA U našoj skupini održane su dvije kreativne radionice. Jedna je radionica održana u vrijeme adventa kada su nam roditelji pomogli ukrašavati licitarska srca, a druga u vrijeme priprema za maškare kada smo izrađivali kostime. U ugodnom druženju i veselom raspoloženju vrijedne ruke naših roditelja stvorile su prekrasne uratke.  

  DANI MEDA „Bubamare“ su sudjelovale u programu otvorenja 11. Dani meda u Ogulinu „Zlatno saće“, koje organizira Pčelarsko društvo Ogulin. Djeca su razgledavanjem štandova vidjela, a i okusila proizvode od meda. Najzanimljivije im je bilo vidjeti pčele na saću te pčelu s crvenom točkicom takozvanu maticu. Sretni su se vratili u vrtić jer su dobili poklone od Pčelarskog društva, naravno med i medenjake.

POSJET ZAVIČAJNOM MUZEJU OGULIN Posjetili smo Zavičajni muzej Ogulin koji je smješten u Frankopanskom kaštelu. Uz stručno vodstvo kustosa muzeja Zdravka Puškarić djeca su razgledala postav Zavičajnog muzeja. Razgledali su arheološku zbirku, etnografsku, staro oružje u ćeliji br. 6, planinarsko-alpinističku zbirku te spomen sobu Ivane Brlić-Mažuranić.

Na kraju pedagoške godine roditelje smo razveselili priredbom te se oprostili od naše buduće školarke. Kroz pjesmu, ples, stihove i kratki  igrokaz djeca su pokazala što su naučila kroz igru i druženje. Poslije priredbe počastili su se „slatkim domjenkom“.  Čeka nas još jedna godina puna igre, pjesme i plesa kako bi se što bolje pripremili u godini prije polaska u školu.

Na dan Sv. Florijana posjetili smo Javnu vatrogasnu postrojbu kako bi se upoznali sa zanimanjem vatrogasac. Možda će jednoga dana netko od ove djece poželjeti biti vatrogasac…

Obilježili smo Međunarodni dan plesa zajedničkom plesnom koreografijom s ostalim skupinama

Djeca od najranije dobi usvajaju znanja o ponašanju u prometu…

U Gradskoj knjižnici i čitaonici gledali smo lutkarsku predstavu „Kornjača i zec“.

Bubamare su posjetile Gradsku knjižnicu i čitaonicu.. Zajedno s prijateljima iz skupine Ribice slušali su priču Sunčane Škrinjarić „Tri snjegovića“. Nakon toga slijedila je radionica gdje su djeca izrađivala svoje snjegoviće.

Aktivnosti vezane uz godišnje doba zima

ETNO PROGRAM U dječjem vrtiću „ Bistrac“ provodi se kraći etno  program  od pedagoške godine 2012./13., a koji se ostvaruje na osnovi suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz 2012.g. Nositelj aktivnosti je odgojna skupina Bubamare s odgojiteljicama Anitom Domitrović i Dijanom Puškarić koje su završile seminare za provođenje etno programa. Cilj ovog programa je razvijanje osjećaja poštovanja i interesa djece prema hrvatskoj tradicijskoj baštini, te poticanje na očuvanje vlastitog identiteta. Etno program stvara uvjete za cjelovit razvoj djeteta, poštujući pritom razvojne i druge čimbenike. Dijete se aktivnim doprinosom upoznaje s različitim elementima hrvatske tradicijske kulture kroz likovni, glazbeni, tjelesni i govorni izraz. Na taj se način utječe na razvoj glazbenog, likovnog i plesnog stvaralaštva, a također se razvijaju i komunikacijske i socijalne vještine, ući se o suradnji s drugima, pripadanju grupi i poštivanju drugih. U sklopu programa djeca upoznaju stare tradicijske igre, brojalice, rugalice, pjesme , plesove, rukotvorine, narodnu književnost , stare zanate, stare uporabne predmete te običaje našeg kraja a i šire. Najveća vrijednost etno programa je pristup u kojem djeca svojim aktivnim djelovanjem njeguju ljubav prema kraju u kojem žive, njegovoj prošlosti i tradicionalnim vrijednostima i tako razvijaju svoj nacionalni kulturni identitet. Napisala: odgojiteljica Dijana Puškarić Bubamare mi smo male, uvijek vesele i zaigrane.Volimo i pomažemo jedni druge zato da nam uvijek radosti bude.Igramo se i istražujemo svaki dan, pa nam vrijeme u vrtiću prođe kao san.Priče i pjesme vrlo su nam  zabavne i kroz njih naučimo pouke svakakve.Kroz etno program njegujemo tradiciju i baštinu našu jer volimo Hrvatsku lijepu našu.Što se nekad jelo, kako je izgledalo prelo,što su naši stari radili i kako su sadili.Volimo običaje stare,ali  došlo je vrijeme informatike i druge tematike.U životu je važno znaj dobrotu ti svakom daj!To je poruka Bubamara-devet djevojčica i 15 dječaka koje vole i paze njihove tete-Irena Gašparović i Anita Domitrović.