Cvjetići

Mi smo predškolska skupina „Cvjetići“. Najstariji smo u vrtiću. Uskoro ćemo vrtiću reći „doviđenja“ i krenuti u školu.

U vrtiću učimo kroz igru i „učimo čineći“ zajedno s našim odgojiteljicama Tatjanom i Ivankom.

Sve ono što trebamo znati i što ćemo iz vrtića ponijeti u život najbolje opisuje američki pisac Robert Fulghum.

 

SVE ŠTO TREBAM ZNATI

NAUČIO SAM JOŠ U VRTIĆU

 

Sve što trebam znati o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću.

Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog školovanja, nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta.

A evo što sam ondje naučio:

 

* Sve podijeli s drugima.

* Igraj pošteno.

* Ne tuci ljude.

* Svaku stvar vrati gdje si je našao.

* Počisti za sobom.

* Ne uzimaj što nije tvoje.

* Kad nekoga povrijediš, ispričaj se.

* Peri ruke prije jela.

* Pusti vodu u zahod.

* Voće i povrće je zdravo.

* Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega po malo.

* Svakog poslijepodneva odspavaj.

* Kad izađeš u svijet, budi oprezan, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svog prijatelja.

* Ne zaboravi da čudo postoji: sjeti se one sjemenke u plastičnoj čašici – korijen je krenuo u dubinu, stapka u visinu, nitko ne zna zašto i kako. Tako je i s nama.

Sve što trebamo znati sadržano je negdje u ovom popisu.

I zlatno pravilo, i ljubav, i temeljna pravila higijene. Ekologija i politika, ravnopravnost i zdrav život.

 

U predškolskoj skupini Cvjetići mnogim aktivnostima obilježili smo Tjedan zdravlja. Isti je pokrenut u sklopu projekta Živjeti zdravo kako bismo djecu osvijestili o važnosti brige o zdravlju od najranijeg djetinjstva i približili zdrave navike svakom djetetu.

Aktivnosti smo započeli u utorak temom tjelesne aktivnosti – USKOČIMO U UTORAK i to jutarnjom tjelovježbom, sastavljanjem i imenovanjem dijelova tijela i organa (uz model), tjelesnom aktivnosti – moje tijelo u pokretu uz istraživanje rada srca, mišića i vježbe istezanja, oblikovanjem ljudskog tijela od različitih predložaka te aktivnim boravkom na otvorenom – igre u šumici.

Najvažniji dan u obilježavanju ovog tjedna bila je SUPER ZDRAVA SRIJEDA.

Osmislili smo ga kao dan učenja o važnosti zdrave prehrane, koje namirnice su zdrave i potrebne našem tijelu kako bismo ostali zdravi.

Započeli smo s doručkom kao prvim najvažnijim obrokom u danu, igrom u „restoranu zdrave prehrane“, igrom slovima, izradi plakata – piramide zdrave prehrane, osmišljavanju i slaganju tanjura prema bojama – nutritivnoj vrijednosti, te likovnim izrazom – moj tanjur zdrave hrane.

Četvrtak je nosio naziv ČUVAJMO ČISTU VODU. Naglasak smo stavili na važnost vode za ljudsko zdravlje i prevenciju bolesti. U suradnji sa zdravstvenom voditeljicom ponovili smo važne stvari o pranju ruku, o dnevnoj potrebi organizma za vodom, o važnosti održavanja osobne higijene i čiste odjeće.

Zatim smo izrađivali aromatiziranu vodu od voća i povrća (naranča, limun i krastavac), radili razne pokuse s vodom (pliva- tone, mjerenje razine vode, voda i boja, pravljenje mjehurića…) i na kraju degustirali aromatiziranu vodu.

Zaključak je bio: bez vode ne možemo živjeti, važno je čuvati vodu u prirodi, vodu svakodnevno moramo piti kako bi naše tijelo bilo zdravo.

Na kraju tjedna „Pospani petak“ obilježili smo razgovorom i aktivnostima vezanima uz važnost opuštanja i odmora.

Za zdravlje, uz sve što smo naučili u tjednu, potreban je odmor. Dan smo proveli u mirnim igrama, uz instrumentalnu glazbu i vježbe opuštanja ( morska zvijezda, „ puhanje balona“, „ gašenje svijeće“).