UŠLJIVOST GLAVE (PEDICULOSIS CAPITIS)

Izgled uši

Maleni insekt, dug od 2 do 4 mm, sivkasto bijele boje. Može ga se naći u kosi, na obrvama i na trepavicama, ali isključivo kod čovjeka. Izvan tih mjesta ne preživi dulje od 48 sati. Ne ukopava se u kožu već gmizi po kosi spuštajući se do korijena, gdje se ubodom u kožu hrani nekoliko puta na dan.

 

Putovi prijenosa uši

One se najčešće prenose izravnim kontaktom glave o glavu, dijeljenjem odjeće kao što su kape, šalovi, marame, korištenjem istih češljeva, ukrasa za kosu (kopče, gumice, ukosnice) , upotrebom istih jastuka, ručnika, plišanih igračaka, ležanjem na istom krevetu, trosjedu, stolici, auto sjedalici…

Životni ciklus uši

U životu uši razlikujemo tri razvojne faze: gnjida (jajašce), larva (nimfa) i spolno zrela uš. Gnjida je sitno jajašce veličine oko 1 mm, čvrsto prilijepljeno uz kosu. Iz nje se nakon 7 dana izleže larva koja postaje nakon 10 dana spolno aktivna zrela uš. Odrasla ženka tijekom svog života koji traje oko 2 mjeseca, iznese oko 200 do 300 jajašca. Odlaže ih uz korijen kose, najčešće uz vrat i iza uha. Ako se gnjida ne odstrani ručno, dugotrajnim iščešljavanjem ili prstima, larve i odrasle uši mogu prijeći na drugu osobu.

 

Simptomi i znakovi ušljivosti glave

Jaja uši (gnjide) izgledaju poput sitnih žutih, žuto-smeđih ili smeđih točkica. Nalaze se na udaljenosti oko 6 mm od korijena kose. Nakon izlijeganja preostala ljuska izgleda bijelo ili bistro i ostaje pričvršćena na vlas kose. Gnjide pomalo liče na perut, ali ih se ne može ukloniti češljanjem ili otresanjem. Iako dijete nema puno ušiju na glavi, češće se mogu vidjeti gnjide nego žive uši.

Odrasle uši veličine su sjemenke sezama i sivkaste su do bijele boje.

Nimfe su manje i postaju odrasle uši. Ugrizi uši, uzrokuje svrbež i grebanje. To je reakcija na slinu koje izlučuju uši. Svrbež ne mora odmah početi, to ovisi o tome koliko je djetetova koža osjetljiva na ugrize uši. Možda će trebati tjedni da dijete s ušima počne s grebanjem vlasišta. Grebanje uzrokuje male crvene kvržice ili čireve. Neka djeca imaju blagu iritaciju od grebanja, dok druga mogu dobiti osip Puno ogrebotina može dovesti do bakterijske infekcije vlasišta.

 Kako prepoznati da dijete ima uši?

Prilikom pregleda kose treba obratiti pažnju na kretanje uši te na gnjide pričvršćene za vlas kose koje se najčešće nalaze iza uha i na zatiljku glave. Rijetko se može uočiti njihova prisutnost na trepavicama ili obrvama. Nimfu i odraslu uš teško će se pronaći. Obično ih nema puno i ne kreću se brzo. Potražite gnjide pričvršćene za vlas kose u blizini korijene kose. Gnjide mogu izgledati poput peruti. Da biste ih razlikovali, pokušajte prstima povući malu „mrlju”. Ukoliko je perut, može se ukloniti, ali ako je gnjida, ona ostaje pričvršćena za vlas kose. Povećalo i jaka svjetlost mogu pomoći pri pregledu.

Najbolji način provjere je pomoću češlja s gustim zupcima na vlažnoj kosi. Kosu češljajte u vrlo malim pramenovima i potražite uši ili gnjide na češlju. Češalj možete obrisati tkaninom ili papirnatim ručnikom na kojem ćete ih moći lakše uočiti.

Ako se vaše dijete svrbi i grebe po glavi, a niste sigurni jesu li to uši, potrebno je zatražiti pregled osobe koja poznaje izgled uši i gnjida ili zatražite pregled liječnika.

Kako ukloniti uši s vlasišta?

Postoje različita sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje uši i gnjida koja se mogu kupiti u ljekarnama. To su šamponi, gusti mehanički češljevi za mehaničko iščešljavanje kose te električni češljevi koji ih prilikom iščešljavanja trebaju ukloniti.

Šampone treba koristiti prema uputama proizvođača i svakako ponavljati postupak više puta, uz redovito pregledavanje kose. Mogu se kupiti bez recepta ili na recept. Ako ih kupujete bez recepta, važno je obratiti pažnju jesu li primjereni dobi djeteta. Liječnik može propisati šampon ili losion, dok kod vrlo otpornih ušiju propisuje uzimanje lijeka na usta.

Bez obzira radi li se o lijeku koji se može kupiti ili lijeku na recept, uvijek pažljivo pročitajte upute za upotrebu. Primjena prevelike količine može biti štetna, dok primjena premale količine neće biti djelotvorna. Veliki dio preparata na tržištu još sadrži udio toksičnih supstanci ili se uopće ne smiju koristiti kod jako male djece. Potreban je oprez kako preparat ne bi došao u kontakt sa sluznicama oka, nosa i usta.

Učestali pregled kose i primjena mehaničkog uklanjanja gnjida omogućuje uništavanje svježe izlegnutih uši i preostalih gnjida. Da biste to učinili, trebate koristiti češalj s gustim zupcima na vlažnoj kosi u kombinaciji s regeneratorom za kosu. Postupak treba ponoviti svaka 3 – 4 dana tijekom 3 tjedna nakon što ste ugledali posljednju živu uš. Vlaženje kose privremeno sprečava kretanje uši, a upotreba regeneratora olakšava prolazak češlja kroz kosu.

Na tržištu su dostupna sredstva u obliku spreja koja 24 sata štite i preventivno odbijaju uši, a potrebno ih je raspršiti prije odlaska u kolektiv!

Vrlo se jednostavno koriste tako što se kosa poprska i raščešlja. Sredstva ne smiju biti toksična i radi djece je važno da imaju ugodan miris. U novije su vrijeme dostupne i gumice za kosu premazane prirodnim uljima.

Što učiniti s gnjidama?

Gnjide treba mehanički ukloniti pomoću vrlo gustog, po mogućnosti kvalitetnog metalnog češlja za iščešljavanje gnjida i ušiju, a postupak je efikasniji i mnogo lakši ako se pritom koristi šampon za iščešljavanje koji služi upravo za otapanje i slabljenje ljepila kojim su gnjide pričvršćene uz vlas. Bitno je da šampon ne sadrži toksične sastojke pa se može primjenjivati svaki dan i kod jako male djece.

Kosu treba iščešljavati temeljito, pramen po pramen, a uši i gnjide ukloniti s češlja da ne bi došlo do prijenosa na drugi dio kose. Zbog svoje vrlo kvalitetne i čvrste konstrukcije, metalni se češljevi mogu opetovano čistiti iskuhavanjem, što se preporučuje nakon svake upotrebe.

Prevencija od zaraze ušima!

Uši su vrlo otporne i nije ih se lako riješiti. U pravilu, ne postoji brzo i trenutačno rješenje. Često se pojavljuju kod više članova obitelji te je nužno sustavno pristupiti uklanjanju problema. Od velike je pomoći ako se cijela obitelj uključi jer se treba usredotočiti ne samo na vlasište s ušima, nego i na okolinu.

Odvojite vrijeme za razgovor s djetetom i nemojte osjećati krivnju ni vi ni dijete jer dobiti uši je uobičajena pojava. Nije sramota imati uši, ali (zatajiti da je ušljivost prisutna- je) predstavlja opterećenje i stvara neugodu te ih se treba što prije riješiti. Također, ako se uši primijete kod kuće, nužno je obavijestiti odgojiteljice u vrtiću kako ne bi došlo do takozvanog ping-pong efekta, odnosno kontinuiranog vraćanja problema. Uši neće proći same od sebe i nisu problem koji treba skrivati, nego ga treba riješiti.

U pravilu nema brzog i trenutnog rješenja za rješavanje ušljivosti pa je prilikom provođenja postupaka odstranjivanja uši i njihovih jajašaca najvažnija upornost roditelja i višestruko ponavljanje postupaka.

Hoće li uši ikad nestati?!

Čišćenje uši i gnjida je dugotrajan i mukotrpan proces. Borba protiv ušiju može biti borba koja traje dugo. Bez sumnje, ponekad se vrlo teško riješiti ovih dosadnih insekata.

Ako ste sve isprobali, a vaše dijete i dalje ima uši, razlog bi mogao biti:

-zaostale gnjide u vlasištu

-Vaše dijete je još uvijek u kontaktu s nekim tko ima uši

tretman koji koristite nije učinkovit.

Ako Vaše dijete ima uši nakon provedenog čišćenja i tretiranja vlasišta i još uvijek se nađe nekoliko gnjida, postupak ponavljate sve dok se ne očisti i posljednja gnjida.

 

Da biste se riješili uši i gnjida i spriječili njihov povratak, dobro je provoditi kod kuće:

-pranje posteljine, plišanih igračaka i odjeće koja se koristila prije tretiranja uši u vrućoj vodi minimalno na 40°C, stvari koje se ne mogu oprati stave se u nepropusnu vrećicu na 2 tjedna

-usisavanje tepiha i tapeciranog namještaja u vašem domu i automobilu te nakon usisavanja obavezno baciti vrećicu usisavača

-predmete poput češlja, trake za kosu, trake za glavu i četke namočite u vruću vodu sa sredstvom za tretiranje ušiju ili ih baciti

-razgovarajte s djetetom i uputite ga da ne dijeli navedene stvari

-budući da uši lako prelaze s osobe na osobu u obiteljskom domu, provjerite sve članove obitelji

-tretirajte sve ukućane koji imaju uši kako bi spriječili njihov povratak, svaka 3 – 4 dana provjerite kosu djeteta

Moraju li djeca s potvrđenim znakovima ušljivosti ostati kod kuće?

Ako ste u kosi djeteta pronašli znakove zaraze ušima obavezno obavijestite odgojiteljicu odgojne skupine djeteta. Dijete koje ima uši mora ostati kod kuće sve dok se ne očiste uši i gnjide.

 

KAKO TO RADIMO U VRTIĆU?

Odgojitelji u odgojnoj skupini:

-educirani su prepoznati uši i gnjide

-prate ponašanje djece i uočavaju moguće znakove ušljivosti kao što je svrbež glave

-na osnovi ponašanja djeteta pregledaju kosu djetetu i ukoliko uoče uši ili gnjide obavještavaju zdravstvenu voditeljicu koja pregledava cijelu odgojnu skupinu. Na temelju kolektivnog pregleda isključuju se sva djeca s gnjidama ili ušima.

 

Postupak isključenja djeteta iz kolektiva:

Odgojitelj nakon dogovora sa zdravstvenom voditeljicom obavještava roditelje koji su dužni doći po dijete uz usmeno objašnjenje.

Osobne stvari djeteta koje ima uši (češalj, pidžama, igračke, ruksak…) šalju se s djetetom kući kako bi se oprale.

Po povratku u skupinu roditelji su obavezni donijeti liječničku ispričnicu.

Vrtić štiti identitet djeteta koji ima uši. Odgojitelj razgovara s njegovim roditeljima/skrbnicima.

 

VAŽNO!!

Ručno uklanjanje uši i gnjida može pomoći u potpunom rješavanju problema ušljivosti jer osim toga niti jedan tretman nema 100% učinak.

Uši ne skaču s čovjeka na čovjeka, ne prenose se s kućnog ljubimca niti preko bazenske vode.

Uši samovoljno ne napuštaju kosu jer im je za preživljavanje nužna temperatura, vlaga i obroci krvi, tek nakon uspješno provedenog postupka čišćenja uši i gnjida dijete se može vratiti u kolektiv.

Suzbijanje uši težak je posao koji zahtijeva suradnju svih osoba koje brinu o djetetu (roditelja, odgojitelja, zdravstvenog voditelja, liječnika …)

 Očistiti uši Vašem djetetu ne može pedijatar, epidemiolog, zdravstveni voditelj, niti odgojitelji… ukoliko ih sami ne očistite.

 Ne treba stvarati paniku, već reagirati na vrijeme. I ušljivost je jedna od vrtićkih bolesti.

 

Zdravstvena voditeljica

Anamarija Novačić Cindrić mag.med.techn.