Roditelji – budite uz svoju djecu

Svaki roditelj želi da mu dijete odrasta zadovoljno i da bude sigurno. Kako bismo djecu zaštitili od loših strana života od prvih dana bdijemo nad njima, čuvamo ih od opasnosti i s prvim samostalnim koracima učimo ih što smiju, a što ne – kako bi bila sigurnija.

Ali postoji i razina sigurnosti u samom djetetu – to je onaj osjećaj s kojim živi i odrasta. Mnogi roditelji nisu svjesni kako svojim djelovanjem i riječima djeluju na višu ili nižu razinu osjećaja sigurnosti svog djeteta. Osjećaj sigurnosti važan je za stvaranje samopouzdanja. Možete djeci mnogo govoriti o sigurnosti ali pravu će poruku dobiti tek iz roditeljskog ponašanja,

Zato, prvi i najvažniji savjet roditeljima jest da budu uz svoju djecu! Ništa nije tako snažna poruka ljubavi djetetu – kao biti tu za njega, ne samo fizički nego i duhom – odmah kad vas zatreba.

Odgovorite djetetu odmah kad vas nešto upita. Odmah – ne poslije.

Utješite dijete kad je žalosno.

Ne zaboravite pokazati djetetu koliko ga volite – ali ne skupocjenom igračkom – nego pomazite dijete kad god vam se pruži prilika za to, poljubite, zagrlite… svakim se dodirom povezujete i šaljete poruku ljubavi i pažnje.

Budite bliski s djetetom, iziđite u susret dječjim potrebama. Neki to rade tako da spavaju sa svojom djecom, drugi to rade svakodnevnim zajedničkim aktivnostima, ali što god radili zajedno – povezuje vas.

Vozite se biciklom, šetajte prirodom, igrajte igre, otiđite u park, bavite se sportom, sudjelujte u zajedničkim radionicama sa svojim djetetom – i uživat ćete oboje, jer svijet koji zajedno otkrijete bit će djetetu sigurniji a vama ljepši jer ste ga nadopunili najljepšim darom života – vašim zadovoljnim djetetom.

 

Odgojiteljica: Dunja Kolić