Bubamare

Bubamare mi smo male, uvijek vesele i razigrane. Ove godine smo starija predškolska skupina i brojimo 18 dječaka i 7 djevojčica. Kroz igru i pjesmu pripremamo se da postanemo pravi đaci prvaci, a u tome nam pomažu naše odgojiteljice Irena Gašparović i Anita Domitrović.

             

         

  

 

Na kraju pedagoške godine roditelje smo razveselili priredbom te se oprostili od naše buduće školarke. Kroz pjesmu, ples, stihove i kratki  igrokaz djeca su pokazala što su naučila kroz igru i druženje. Poslije priredbe počastili su se „slatkim domjenkom“.  Čeka nas još jedna godina puna igre, pjesme i plesa kako bi se što bolje pripremili u godini prije polaska u školu.

Na dan Sv. Florijana posjetili smo Javnu vatrogasnu postrojbu kako bi se upoznali sa
zanimanjem vatrogasac. Možda će jednoga dana netko od ove djece poželjeti biti vatrogasac…

Obilježili smo Međunarodni dan plesa zajedničkom plesnom koreografijom s ostalim skupinama

Djeca od najranije dobi usvajaju znanja o ponašanju u prometu…

U Gradskoj knjižnici i čitaonici gledali smo lutkarsku predstavu „Kornjača i zec“.

Bubamare su posjetile Gradsku knjižnicu i čitaonicu.. Zajedno s prijateljima iz skupine Ribice slušali su priču Sunčane Škrinjarić „Tri snjegovića“. Nakon toga slijedila je radionica gdje su djeca izrađivala svoje snjegoviće.

Aktivnosti vezane uz godišnje doba zima

ETNO PROGRAM

U dječjem vrtiću „ Bistrac“ provodi se kraći etno  program  od pedagoške godine 2012./13., a koji se ostvaruje na osnovi suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz 2012.g.

Nositelj aktivnosti je odgojna skupina Bubamare s odgojiteljicama Anitom Domitrović i Dijanom Puškarić koje su završile seminare za provođenje etno programa. Cilj ovog programa je razvijanje osjećaja poštovanja i interesa djece prema hrvatskoj tradicijskoj baštini, te poticanje na očuvanje vlastitog identiteta.

Etno program stvara uvjete za cjelovit razvoj djeteta, poštujući pritom razvojne i druge čimbenike. Dijete se aktivnim doprinosom upoznaje s različitim elementima hrvatske tradicijske kulture kroz likovni, glazbeni, tjelesni i govorni izraz. Na taj se način utječe na razvoj glazbenog, likovnog i plesnog stvaralaštva, a također se razvijaju i komunikacijske i socijalne vještine, ući se o suradnji s drugima, pripadanju grupi i poštivanju drugih.

U sklopu programa djeca upoznaju stare tradicijske igre, brojalice, rugalice, pjesme , plesove, rukotvorine, narodnu književnost , stare zanate, stare uporabne predmete te običaje našeg kraja a i šire.

Najveća vrijednost etno programa je pristup u kojem djeca svojim aktivnim djelovanjem njeguju ljubav prema kraju u kojem žive, njegovoj prošlosti i tradicionalnim vrijednostima i tako razvijaju svoj nacionalni kulturni identitet.

Napisala: odgojiteljica Dijana Puškarić

Bubamare mi smo male, uvijek vesele i zaigrane.Volimo i pomažemo jedni druge zato da nam uvijek radosti bude.Igramo se i istražujemo svaki dan, pa nam vrijeme u vrtiću prođe kao san.Priče i pjesme vrlo su nam  zabavne i kroz njih naučimo pouke svakakve.Kroz etno program njegujemo tradiciju i baštinu našu jer volimo Hrvatsku lijepu našu.Što se nekad jelo, kako je izgledalo prelo,što su naši stari radili i kako su sadili.Volimo običaje stare,ali  došlo je vrijeme informatike i druge tematike.U životu je važno znaj dobrotu ti svakom daj!To je poruka Bubamara-devet djevojčica i 15 dječaka koje vole i paze njihove tete-Irena Gašparović i Anita Domitrović.